Kindermeubilair, Tips & Tricks

Een veilige kinderslaapkamer inrichten doe je zo!

kindermeubilair

Een leuk moment tijdens de zwangerschap is het inrichten van de kinderslaapkamer. Maar waar ga je beginnen? Je kiest een thema, gaat inspiratie opdoen in tijdschriften, catalogussen of online en winkelen maar! Maar is dit wel handig? Dat de kinderslaapkamer er mooi uitziet is natuurlijk belangrijk, maar nog veel belangrijker is de veiligheid. Daarmee bedoelen we niet de beveiligers op de stopcontacten. Ook belangrijk maar er moet ook gedacht worden over een gezonde kinderslaapkamer. De longen van kinderen zijn namelijk erg kwetsbaar.

Astma komt veel meer voor bij kinderen

Onder chronische aandoeningen bij kinderen zijn allergieen en asta bij uitstek de meest voorkomende. Meer dan 100.000 kinderen in nederland hebben hier last van. Voor kinderen met astma zijn de longen extra gevoelig voor huisstofmijt, huisdieren, schadelijke stoffen en rook. Met als resultaat dat de kleine spuit last heeft van benauwd zijn, veel hoesten of moeite heeft met ademen. Dat wil je natuurlijk niet in de kinderslaapkamer

Een gezonde kinderslaapkamer, daar genieten alle kleintjes van

Wanneer jouw kindje geen last heeft van astma is het ook belangrijk om de kinderslaapkamer schoon en veilig in te richten. De gezonde longen zijn ook erg kwetsbaar voor vieze lucht. Zeker babylongen, die krijgen in verhouding meer schadelijke stoffen binnen.

Hoe realiseert u een gezonde kinderslaapkamer? Wanneer u zorgvuldig kiest voor de juiste meubels, vloer en verf. Ook de plek van de kamer heeft hierop invloed. Kies voor de rustige kant van het huis zodat de baby niet gestoord word tijdens zijn of haar slaapje. Kies ook niet voor de kant van de weg. Op deze manier voorkom je wanneer de ramen openstaan da er fijnstof van uitlaatgassen in de kinderslaapkamer terecht komen.

Hoe kies je de meubels voor de kinderslaapkamer?

Veilige kindermeubels is natuurlijk heel belangrijk. Kies voor kwaliteit meubels die lang meegaan. Daarnaast is het materiaal van de meubels er belangrijk. Zo zijn de meeste kindermeubelen van hout. Alle houten kindermeubels van Polini Kids zijn voorzien van een bijtbeschermer. Hierdoor kunnen er geen houtsplinters los laten. Daarnaast zijn alle meubels voor in de kinderslaapkamer milieuvriendelijk geproduceerd.

Een gezonde vloer kiezen

Ga voor een gladde vloer, hoewel tapijt een warme uitstraling geeft is dit moeilijker schoon te maken. Met een gladde vloer heb je dit probleem niet. Zo voorkom je veel prikkels en heb je minder last van huisstofmijt in de kinderslaapkamer. Kiezen voor een vloer van natuurlijk materiaal is ook een echte aanrader. Marmoleum is zo’n vloer. Marmoleum bestaat voor 97% uit natuurlijke materialen en is bacteriostatisch, dit remt de groei van bacteriën.

Kies voor kindermeubelen die makkelijk schoon te maken en af te nemen zijn. Een dichte kast vangt al veel minderstof op dan een open kast. Dat scheelt alweer stof.

Een kinderslaapkamer veilig verven

Het in algemeen beken dat voor zwangere vrouwen niet moven verven of schilderen. Tijdens het verven en het uithardproces komen er schadelijke dampen vrij. Ook bij verf op waterbasis is schadelijk, hierin zitten vaak vluchtige stoffen of parabenen in. Kies daarom voor verf op basis van kalk, gips of met natuurlijke pigmenten.

Schoonmaken en luchten van de kinderslaapkamer

Het is belangrijk om het huis en vooral de kinderslaapkamer goed te ventileren en de lucht veilig en schoon te houden. Tijdens het klussen moet je extra vaak de ramen open zetten. Bij nieuwe meubels, het matras, verf of behang komen er vaak schadelijke stoffen vrij. Was de knuffels van je kleinte regelmatig op een hoge temperatuur. Wanneer de knuffel daar niet tegen kan, leg hem dan 24 uur in de vriezen. Dit verwijdert ook de huisstofmijt die in de knuffel zit.

Maak bij het schoonmaken, vooral in de kinderslaapkamer, gebruik van natuurlijke middelen. Vermijd bleek, chloor, desinfectiemiddelen en fosfaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *